埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[结伴] 有12月28日从香港到爱城的朋友吗?

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
你好,我是留学生,来自广州。
3 G3 T1 u: [; q0 `  x) v已经订好了12月28日从香港到爱城加航的机票了。; ~+ ?6 f: `& C+ \# _( u
初到贵境,什么都不会。
+ h. @/ F  R/ h7 `寻找朋友同行。
大型搬家
推荐一个寻找飞友的贴子:/ A) C% ^; X: s# |, ^
http://www.caitn.com/Together/Together.asp
那个时候的机票便宜吗?多少钱?如果签证来得及,我也差不多的时候过去
老杨团队 追求完美
机票比较贵,全程加航要8253,这是我找到最便宜的了。
9 [, q! p' R' ^1 ]& x# Q) ~0 Q如果你拿到签证,我们一齐吧。
9 f9 w; S6 z* _; g7 Q) a3 _: @联系我吧,电话13360033366
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.
$ M; r7 k4 W0 w7 w. G$ y, B
' `% b8 c7 W  t" I, H机票价格大概是5500
哈哈···大家都是广州的!交个朋友!
LZ 是留学么?  在什么学校?
我去UA,你们呢,去哪个学校呢?我在找便宜一点的机票呢。
在MacEwan读那个研究生的预科!
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢
top88222你买的是哪个航空公司的呢
原帖由 宓山 于 2007-11-25 22:28 发表 ! i% H& [" V: X: G6 ~% ?9 D, j
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢

, O1 p3 H- r5 r& ?! S6 p全程加航!
7 O' O  k; l2 Y  [; y你是在广州吗?如果是的话,我告诉你我订票的那家公司,当时我看过其他,那家是比较便宜的。
同言同羽 置业良晨
原帖由 top88222 于 2007-11-12 17:47 发表
, P. {9 i0 p( Z8 Y) i我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.
7 {( \( t* o/ a. d) [0 r* _+ ?+ U& W; l# Q) ]
机票价格大概是5500
1 i: C  ?8 _, P" U, O2 B( V
你是移民还是留学?也许我们会喺温哥华碰上!嘿嘿···* @, F) {2 G: V  F1 K* X: V
你应该是国航的机吧?!我想反正去到温哥华也要转加航的机,索性就全程都是加航了。

回复 12楼 的帖子

我留学啊,就係想全程加航方便,不过好似北京出发平好多
仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
原帖由 宓山 于 2007-11-26 04:18 发表
/ i$ n' ]8 t8 C仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
( M/ u% d) u9 ?, T! a% r. f/ N( a
- Y2 o# V- l! w9 A' ~6 l
但係北京飞麻烦好多咯!我就係谂住我第一次去,惊出乜嘢差错,所以选择全程加航。
& z6 M8 r) f' g0 T" t$ N# D# D/ w喺HK走唔使办通行证,我问过喇,只要凭有效签证同机票就可以入香港境一次。
同言同羽 置业良晨
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?
原帖由 宓山 于 2007-11-26 22:47 发表 3 ]8 m' r2 g0 ?3 w/ [4 x
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?

! e; t. v2 B% ^/ F: K叫广州佳信旅运服务有限公司,电话87624883。喺宜安广场9楼。
5 p) r- j6 q5 C' v9 H0 ]6 J网址:www.gzjiaxin.com7 C" d8 s- B! J" R
我当时係自己直接上去订票嘅。不过嗰度好衰,如果你刷卡俾钱嘅话,要收5%手续费,所以都係俾现金好。
+ U3 T& N. k2 S( M* p希望可以帮到你喇!
我可能俾错电话你,应该係83633198。
! ?9 T, c4 c. _5 S* Y) p& L唔好意思!
好,唔该晒,慢慢研究下
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎
同言同羽 置业良晨
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表
) l) x! y, p+ M2 D4 L1 t& b有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎

3 q) h$ s/ d) W咁我又真係唔知喎!我谂住当日早上先去,因为我係下午2点左右的飞机。
同言同羽 置业良晨
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊
老柳教车
原帖由 宓山 于 2007-12-5 05:02 发表
1 U+ Q3 h+ A4 ~9 m& |$ X6 _5 J想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊

* h. N* j4 J2 P/ e3 Y4 {( p5 b电子机票!净係用个名就可以买机票。, V) d/ {! ]1 @2 h& d" |
其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···8 x7 l8 J6 G6 t% V# M
佢哋话到时凭pasport就可以check in
. Z1 D$ x6 f6 [, a你订咗几时嘅机票吖?
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表 : y1 K  s1 s' b0 W$ L/ G- |
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎
4 y" Y/ G/ J' L1 F
無記錯繫8日
大型搬家
原帖由 kyna 于 2007-12-5 05:39 发表 : c2 O+ `( j- D$ ?

( n* F/ l6 m! }  n; f& D/ O电子机票!净係用个名就可以买机票。- H; l- I$ R. W7 o! m  U/ B( p
其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···8 E& `0 h9 x3 ]
佢哋话到时凭pasport就可以check in) O% ?1 x- E' k4 [9 W
你订咗几时嘅机票吖?
2 t1 p8 q" H9 b$ C0 ]
我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
原帖由 Jefferylv 于 2007-12-5 18:35 发表 5 A3 _# ^2 b8 b% D$ n0 h: Q
& d6 e& N$ x2 j; a8 }- E
無記錯繫8日

, q4 i  y0 ~0 F3 A& s: C8 I哦,好,唔该晒
原帖由 宓山 于 2007-12-7 23:28 发表 : P1 G4 l$ ]3 H9 r; y
. _% |( D5 h. `: t& M4 M- X. F' K
我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
9 J2 f: q1 F9 ^6 [
好吖!!!嘿嘿···
7 I' g8 F1 g" m! W; ^- O" w4 U我哋edmonton见喇!
原帖由 kyna 于 2007-12-8 07:54 发表 / M' i( O" t) |/ d. V' j
( o, e/ K  I+ v  q# N- i0 u) C
好吖!!!嘿嘿···7 U3 J% Z7 r& a- a+ a/ G
我哋edmonton见喇!
  {  `1 x: u5 |8 f* a
等你到咗,我就啱好可以够时间问你搭飞机成个流程啦,哈哈。希望你一去到就有得上网啦~~

从香港起飞注意事项.

1.办理登机手续后,要遵循指示牌找到你的登机地方.那个地方非常远.5 G8 t' a: W* o: R* x' t
2.东西如果太多,在进香港海关时, 可以叫BUS上工作人员帮你,一般10元或者20元搞定.1 x7 }5 c: p& P$ M/ t% l
3. 到了温歌华之后, 一下飞机赶快去找你的行李,然后带上你的行李去移民办公室. (如果你需要去移民办公室的话).. D* J9 u1 U3 m& I
我们在温歌华时,花了一个小时才取到我们的行李, 结果, 我们误了飞机,害我们在机场等了2个航班后才等到位置. 有人说我们是幸运的,因为我以前有朋友因为误了飞机,而不得不在机场过夜.9 v3 u" C: @6 F# D4 Y9 R" s
祝一切顺利.
- y! k* |8 K+ v! [- u+ e, n  i4 B" _看你也是广州的,提醒一下.