埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[结伴] 有12月28日从香港到爱城的朋友吗?

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
你好,我是留学生,来自广州。
2 }$ X3 Q$ ~% U; t" k已经订好了12月28日从香港到爱城加航的机票了。5 i9 T, x/ ^' j2 ^1 S
初到贵境,什么都不会。% Q. o, v2 T7 q' x; o
寻找朋友同行。
老柳教车
推荐一个寻找飞友的贴子:# s, ~. E( G/ V" L" b+ O
http://www.caitn.com/Together/Together.asp
那个时候的机票便宜吗?多少钱?如果签证来得及,我也差不多的时候过去
老杨团队 追求完美
机票比较贵,全程加航要8253,这是我找到最便宜的了。" B! ^5 M( n( y( Z6 a8 x
如果你拿到签证,我们一齐吧。8 ^; T& H: I3 m  z9 Y6 a; z7 e, t2 l
联系我吧,电话13360033366
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.
) G  m/ A% \) K4 b/ i5 X) n2 `+ C, J' |
机票价格大概是5500
哈哈···大家都是广州的!交个朋友!
LZ 是留学么?  在什么学校?
我去UA,你们呢,去哪个学校呢?我在找便宜一点的机票呢。
大型搬家
在MacEwan读那个研究生的预科!
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢
top88222你买的是哪个航空公司的呢
原帖由 宓山 于 2007-11-25 22:28 发表
; p: c/ b4 C. b0 \3 M. K' _' Dkyna你买的是哪个航空公司的机票呢

! S/ J4 _+ N( f+ t3 \5 Q全程加航!
( K! Q* p- R+ U4 v你是在广州吗?如果是的话,我告诉你我订票的那家公司,当时我看过其他,那家是比较便宜的。
同言同羽 置业良晨
原帖由 top88222 于 2007-11-12 17:47 发表 , q5 q5 U; s( {# w3 H+ J
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.9 }. \" v2 x/ ^# @3 W+ m
8 u: f( |0 P6 i1 x: Y
机票价格大概是5500

5 ~1 V* k) H) P) Q你是移民还是留学?也许我们会喺温哥华碰上!嘿嘿···: ?2 q8 i0 D2 d- z: q& I/ A
你应该是国航的机吧?!我想反正去到温哥华也要转加航的机,索性就全程都是加航了。
老柳教车

回复 12楼 的帖子

我留学啊,就係想全程加航方便,不过好似北京出发平好多
老柳教车
仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
原帖由 宓山 于 2007-11-26 04:18 发表
/ N& a& x4 x  ?2 I5 N0 h2 V仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证

- `' u0 v1 L# g: o2 k" w4 _% J7 h& p0 K9 M; H3 `# [
但係北京飞麻烦好多咯!我就係谂住我第一次去,惊出乜嘢差错,所以选择全程加航。- o9 X! D0 X8 p6 p  U. e1 {
喺HK走唔使办通行证,我问过喇,只要凭有效签证同机票就可以入香港境一次。
同言同羽 置业良晨
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?
原帖由 宓山 于 2007-11-26 22:47 发表
: B$ p0 X; C' }9 W7 w哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?

0 P& P( E: {9 X2 }( t; _叫广州佳信旅运服务有限公司,电话87624883。喺宜安广场9楼。
* J2 N1 N2 S$ r, n, A. b) W4 N网址:www.gzjiaxin.com) w, q& A+ w% Y8 P6 ^, T
我当时係自己直接上去订票嘅。不过嗰度好衰,如果你刷卡俾钱嘅话,要收5%手续费,所以都係俾现金好。/ _- v3 k  `8 l! a* v0 G: \
希望可以帮到你喇!
我可能俾错电话你,应该係83633198。+ b' M5 M; V' \* f* P& f3 _! M# w
唔好意思!
好,唔该晒,慢慢研究下
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎
同言同羽 置业良晨
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表
$ J+ i* y" i0 g0 l有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎
" ?% w: I9 J. ]% L1 @$ @0 a7 A
咁我又真係唔知喎!我谂住当日早上先去,因为我係下午2点左右的飞机。
同言同羽 置业良晨
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊
原帖由 宓山 于 2007-12-5 05:02 发表 8 t2 A  H0 q( l6 X" W5 I
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊
1 n7 }6 L' b. Y& b6 r  K
电子机票!净係用个名就可以买机票。2 F( y  u) J4 ?
其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···' Z9 _, Q  i- r
佢哋话到时凭pasport就可以check in# t' u, N- }! Y% y8 ~  w% Z  f
你订咗几时嘅机票吖?
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表 3 H1 q2 I7 ?6 v' w& E* Y2 Q
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎

) {+ G( K& k# l  K7 @無記錯繫8日
原帖由 kyna 于 2007-12-5 05:39 发表 3 T6 S4 f" P5 E& T9 I2 f0 I+ R2 f
2 F4 \  v) N: R
电子机票!净係用个名就可以买机票。
6 C6 l$ o+ c" c! ^  O; B, J其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···
) h7 D' f0 ?8 o# p+ ^佢哋话到时凭pasport就可以check in
# I3 N# f* B0 w2 Y9 g你订咗几时嘅机票吖?

3 E# ]1 ?5 |* X  I- p# p我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
原帖由 Jefferylv 于 2007-12-5 18:35 发表 ' ?/ Z. H1 }0 l, a0 [% g

' @( q+ j/ P) K  c無記錯繫8日
1 e* z4 C- M- p8 Z7 d$ a
哦,好,唔该晒
原帖由 宓山 于 2007-12-7 23:28 发表 0 V) P/ ^) c8 U8 ?4 m# c8 C( H

; K  Q7 e, e. H; K! _我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。

; U- O5 V; K% ^, f# y8 q. Y好吖!!!嘿嘿···
2 e2 ?+ A3 Z* ?# D  `; W. J我哋edmonton见喇!
原帖由 kyna 于 2007-12-8 07:54 发表
( L; o+ n; d- Z7 i" y" ]( `! G% q( V9 ?
好吖!!!嘿嘿···4 t$ y1 P( x- S! A- p
我哋edmonton见喇!

! N- h4 x+ w& W8 B 等你到咗,我就啱好可以够时间问你搭飞机成个流程啦,哈哈。希望你一去到就有得上网啦~~

从香港起飞注意事项.

1.办理登机手续后,要遵循指示牌找到你的登机地方.那个地方非常远.( {! n4 [9 ?; ?7 i
2.东西如果太多,在进香港海关时, 可以叫BUS上工作人员帮你,一般10元或者20元搞定.  {' E' m  I4 _6 O1 w
3. 到了温歌华之后, 一下飞机赶快去找你的行李,然后带上你的行李去移民办公室. (如果你需要去移民办公室的话).
- W7 J* o2 |$ O% |& _$ R  V1 Q我们在温歌华时,花了一个小时才取到我们的行李, 结果, 我们误了飞机,害我们在机场等了2个航班后才等到位置. 有人说我们是幸运的,因为我以前有朋友因为误了飞机,而不得不在机场过夜.
+ w  N- K4 H6 c/ M祝一切顺利.
) I; t$ x) F2 _8 S看你也是广州的,提醒一下.