埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[结伴] 有12月28日从香港到爱城的朋友吗?

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
你好,我是留学生,来自广州。
( P( a% @$ S' \; d. @0 m已经订好了12月28日从香港到爱城加航的机票了。
2 R: E# @/ V0 [  f( D0 }0 D+ H初到贵境,什么都不会。
8 f) f5 X. P* U寻找朋友同行。
推荐一个寻找飞友的贴子:. x4 g' f  d! H
http://www.caitn.com/Together/Together.asp
那个时候的机票便宜吗?多少钱?如果签证来得及,我也差不多的时候过去
老杨团队 追求完美
机票比较贵,全程加航要8253,这是我找到最便宜的了。
; K  H3 I9 o5 X4 z如果你拿到签证,我们一齐吧。: p% y+ d9 P; G9 O2 z0 }/ Q% V" D0 z
联系我吧,电话13360033366
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.3 A! I* t% H3 ]3 X1 V( E' i

: s- O7 O: Q( j+ w4 T, q7 H机票价格大概是5500
哈哈···大家都是广州的!交个朋友!
LZ 是留学么?  在什么学校?
我去UA,你们呢,去哪个学校呢?我在找便宜一点的机票呢。
在MacEwan读那个研究生的预科!
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢
top88222你买的是哪个航空公司的呢
理袁律师事务所
原帖由 宓山 于 2007-11-25 22:28 发表 6 l5 ^* b3 Y; E. w, |% D
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢

1 g1 G4 k" p1 G! V, M$ y' N全程加航!6 G6 S6 D# {" S, b
你是在广州吗?如果是的话,我告诉你我订票的那家公司,当时我看过其他,那家是比较便宜的。
同言同羽 置业良晨
原帖由 top88222 于 2007-11-12 17:47 发表 5 ~% R5 U1 r9 `6 K
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.
$ j7 W% b$ Y0 u$ I8 J) G2 V+ S0 g: X% ^- W0 Z" i
机票价格大概是5500

( Q* T5 O* m. |1 B8 F9 R  \4 g) Z你是移民还是留学?也许我们会喺温哥华碰上!嘿嘿···  z; J1 n$ W9 w" s2 F
你应该是国航的机吧?!我想反正去到温哥华也要转加航的机,索性就全程都是加航了。

回复 12楼 的帖子

我留学啊,就係想全程加航方便,不过好似北京出发平好多
仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
原帖由 宓山 于 2007-11-26 04:18 发表 : h0 C* }; |  T/ T' b
仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
, q  {. n$ [: v2 `

( i9 @8 S$ Y- N' B7 _3 }但係北京飞麻烦好多咯!我就係谂住我第一次去,惊出乜嘢差错,所以选择全程加航。! G9 n( y( n0 X! P9 h& U
喺HK走唔使办通行证,我问过喇,只要凭有效签证同机票就可以入香港境一次。
同言同羽 置业良晨
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?
原帖由 宓山 于 2007-11-26 22:47 发表
) `) [0 s# T8 \7 D哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?

8 K- q  P- w) [( ]$ @* E叫广州佳信旅运服务有限公司,电话87624883。喺宜安广场9楼。' R, q3 E+ k5 N
网址:www.gzjiaxin.com
" O8 _8 V8 Z1 L$ |& M  r/ _我当时係自己直接上去订票嘅。不过嗰度好衰,如果你刷卡俾钱嘅话,要收5%手续费,所以都係俾现金好。
; O+ k# ]3 Y: _' W7 O希望可以帮到你喇!
我可能俾错电话你,应该係83633198。3 e. k9 \; f2 K  X0 c) O, B
唔好意思!
好,唔该晒,慢慢研究下
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎
同言同羽 置业良晨
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表 # @9 [0 e/ u  z+ i
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎

% @* J. S* H8 ~* e) S  k$ c) O咁我又真係唔知喎!我谂住当日早上先去,因为我係下午2点左右的飞机。
同言同羽 置业良晨
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊
原帖由 宓山 于 2007-12-5 05:02 发表 7 e/ S! e) s( C8 g7 K7 k3 m' }
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊

) f+ y0 }( x6 N- g5 X/ h电子机票!净係用个名就可以买机票。+ O$ S7 d, f. o& ^
其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···6 x) u; p5 X$ R* b' e' f
佢哋话到时凭pasport就可以check in. d; z$ t  {4 H) [
你订咗几时嘅机票吖?
老柳教车
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表
4 r& b/ w, N6 a; }( M7 h1 ~$ D$ Q( h有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎

' \. f# u3 s. n無記錯繫8日
原帖由 kyna 于 2007-12-5 05:39 发表 ) @1 \5 j5 s7 J: L

3 R: x& I- N8 W) a电子机票!净係用个名就可以买机票。
' e* W$ \$ p! {* D其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···% a9 M* L: Q" e$ R
佢哋话到时凭pasport就可以check in4 K! j8 ?4 w( q7 F9 I: U, R& S2 H
你订咗几时嘅机票吖?
8 C- {/ B8 w9 q- b
我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
原帖由 Jefferylv 于 2007-12-5 18:35 发表 ! r, |& ~, S) M' @

B& x% w. G4 m4 A無記錯繫8日

1 z' d' d- B( O6 k) r0 j& _哦,好,唔该晒
原帖由 宓山 于 2007-12-7 23:28 发表
# n- c. I5 n3 L8 N" _
, I3 C2 B+ n' |" R8 k我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
- R" P) o$ T, }4 M/ b1 V
好吖!!!嘿嘿···: W% g* x6 W5 A' Y) @8 m) r
我哋edmonton见喇!
原帖由 kyna 于 2007-12-8 07:54 发表 & D+ h- g# I9 b9 D) M, Y

6 ~6 r& e( t+ c; y+ N好吖!!!嘿嘿···# U  q0 ~! c9 \8 \  O! J
我哋edmonton见喇!

) C* B* V9 O5 O3 k0 X3 h8 e3 i 等你到咗,我就啱好可以够时间问你搭飞机成个流程啦,哈哈。希望你一去到就有得上网啦~~

从香港起飞注意事项.

1.办理登机手续后,要遵循指示牌找到你的登机地方.那个地方非常远.; i. ]1 o7 R# P& l$ Q+ m
2.东西如果太多,在进香港海关时, 可以叫BUS上工作人员帮你,一般10元或者20元搞定.; i+ n* h9 l. G' s+ w% @
3. 到了温歌华之后, 一下飞机赶快去找你的行李,然后带上你的行李去移民办公室. (如果你需要去移民办公室的话).4 H+ F) V( Y4 o
我们在温歌华时,花了一个小时才取到我们的行李, 结果, 我们误了飞机,害我们在机场等了2个航班后才等到位置. 有人说我们是幸运的,因为我以前有朋友因为误了飞机,而不得不在机场过夜.- K# j( h4 u* h% e  D
祝一切顺利.4 B# _" a8 V& J
看你也是广州的,提醒一下.